Ubrouskový knedlík

  • 4 dkg másla,
  • 4 dkg sádla,
  • 4 vejce,
  • 3/8 l mléka,
  • 35 dkg polohrubé (nebo hrubé) mouky,
  • sůl,
  • sádlo.

Utřeme 4 másla, 4 sádla, přidáme 3 žloutka jedno po druhém a třeme těsto asi ¼ hod., aby bylo kypré. Do utřeného přidáme žemli, osmaženou na kostky krájenou, zalejem 3/8 vlažného mléka, přidáme 25 mouky, dobře promícháme, osolíme a do těsta zvolna zamícháme ze 4 bílků sníh a 10 mouky.

Tři ubrouskové knedlíky

Ubrouskový knedlík

Těsto převracíme a vlejem do vymazaného ubrousku. Dobře zabalíme, ovážem konce lýkem, neb motouzem a a vložíme do vařící vody 1 hod.

Po ½ hodině knedlík obrátíme a za vaření občas podeberem a vodu doléváme.

Knedlík na prkénku vybalíme, nití rozkrájíme zda-li je již uvařen a trochu přechladlý krájíme ostrým nožem.

Houska

  • 5 rohlíků,
  • slanina.

5 rohlíků nakrájíme na kostky, vložíme na rozpuštěnou slaninu, promícháme a v troubě necháme zrůžovět.

Druh receptu: Příkrmy. Odkaz na recept Ubrouskový knedlík.

Komentáře (2) k receptu "Ubrouskový knedlík"

  1. Theofilia

    Čo to je 1/4 hod.?
    Celý svet rozumie 15 min.!
    Vrchol je 3/8 l mlieka?
    Ak si myslíš, že to niekto vie, koľko to je,
    tak sa opýtaj Tvojej matky, ako meria 3/8 l!
    V ingredienciách sa objaví masť (sádlo).
    Prečo sa na konci ingrediencií objaví znova?
    Prečo trochu (aspoň trochu – je to nad Tvoje možnosti?…)
    nerozmýšľaš predtým, než napíšeš nejakú hlúposť?!

  2. Theofilia, přečti si prosím stránku http://recepty.jiribures.cz/o-kucharce/ a zjistíš, proč je recept napsaný tímto, dnes nezvyklým, způsobem. Jedná se totiž o přepis předválečné ručně psané kuchařky.

    Jistě mi nebudeš mít za zlé, když ti odpovím tvou citací, kterou si dovolím opravit od chyb: „Prečo trochu, aspoň trochu (je to nad Tvoje možnosti?), nerozmýšľaš predtým, než napíšeš nejakú hlúposť?“.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *