- 1 kg špenátu,
- máslo,
- mouka,
- sůl,
- pepř,
- česnek,
- vejce.
1 kg špenátu očistíme v několika vodách. Dobře propláchneme a dáme vařiti do slané vařící vody s bicarbonátem a vaříme 7-10 minut podle toho, jak je tvrdý. Pak jej procedíme a umelem na masovém strojku. Pro děti a nemocné jej prolisujem.
Pak si uděláme na másle bledou jíšku, kterou zalejeme trochou vody ze špenátu a necháme dobře provařit. Do provařené jíšky přidáme špenát, osolíme, opepříme a utřený česnek. Necháme provařit a ku konci můžeme špenát zalíti trochou mléka nebo přidat do něj rozšlehané vajíčko.
Špenát se připravuje také tím způsobem, že se zahušťuje strouhanou houskou a mlékem.
Připravujeme-li špenát pro děti a nemocné, děláme jej na másle a nekořeníme pepřem. Pouze osolíme a malinko česneku.