Čočka na kyselo se sázenými vejci

  • Čočka,
  • jedlá soda,
  • sádlo,
  • hladká mouka,
  • cibule,
  • sůl,
  • pepř,
  • česnek,
  • ocet.

Čočku přebereme, opereme, zalejem vodou, přidáme bicarbonátu a necháme chvíli močit. Je-li třeba, čočku dolejem vodou a do měkka uvaříme.

Čočka na kyselo se sázeným vejcem

Čočka na kyselo

Pak uděláme červenou jíšku, přidáme do ní jemně sekanou cibuli, zalejem vodou a čočky osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek, jíšku dobře převařenou přidáme k měkké čočce. Dle chuti okyselíme octem.

Než neseme na stůl, polejem sádlem, v němž jsme nechali zrůžovět cibuli. Dáme na čtverhraný talíř a pokladem sázenými vejci. K čočce na kyselo podáváme chléb, brambory.

Sázená vejce

  • Vejce,
  • sádlo,
  • sůl,
  • pepř.

Vdolečkovou formu necháme rozehřát, vymažem sádlem a do každého důlku rozbijem 1 vajíčko. Osolíme, opepříme a necháme bílek srazit. Žloutek musí býti řídký.

Druh receptu: Příkrmy. Odkaz na recept Čočka na kyselo se sázenými vejci.

Komentáře (5) k receptu "Čočka na kyselo se sázenými vejci"

  1. Musím říct, že brambory k čočce mi přijdou jako dost zvláštní kombinace 🙂

  2. Marcela

    Musím říct, že ty brambory mě taky zarazily… Doma jíme čočku s chlebem, ale prababička k ní dělala jakýsi vdolky… to byla teprve dobrota!
    p.s.: Chválím Vaše stránky, dnes jsem je objevila a zamilovala se do nich… návrat ke kořenům….. skvělé.

  3. Pingback: Čočka a její zdravotní účinky - Prostě zdraví

  4. Luděk

    Zdravím, ale nechválím. Možná je to návrat ke kořenům české kuchyně, ale bez ohledu na chlapy, kteří sem tam musí nebo chtějí vařit. Chybí mi zde množství jednotlivých ingrediencí, a výrazy jako „uděláme červenou jíšku“ jsou mi jako laikovi neznámé. A kdybych byl hnidopich, tak ten talíř na obrázku má do čtverhranného taky daleko 😉 Na stránce http://www.dietologie.cz/recepty/hlavni-jidla-jidelnicek/cocka-na-kyselo-s-vejcem/cocka-na-kyselo-vejce.html jsem ale našel vše potřebné, tak děkuji a přeji dobrou chuť všem hledajícím. Jo a čočka má asi jednu velkou nevýhodu. Měla by se nechat přes noc ve vodě, což mi jako hladovému na náladě nepřidá. Prima den, Luděk Cigna

  5. Pane Luďku, tento blog obsahuje doslovné přepisy receptů ručně psané kuchařky naší babičky (proto ty divné výrazy, gramatické chyby atp.). Nijak zásadně do nich nezasahuji s výjimkou seznamu ingrediencí, který uvedu před samotný recept. Pokud jsou v receptu uvedena množství surovin, uvedu je také.

    Babička navštěvovala kurz pro budoucí hospodyňky. Kuchařka pochází z tohoto kurzu. Předpokládá určité minimální obecné znalosti (např. jak udělat jíšku určité barvy).

    Čočka se nemusí dlouhodobě namáčet, nejsou to fazole.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *