- 5 vajec.
5 vajec vložíme do studené vody a uvaříme. Uvařené vložíme do studené vody a necháme vychladnout, sloupeme, po délce rozkrojíme, žloutky vyndáme a bílka plníme nádivkou do úhledného kopečka.
Uložíme na skleněný talíř, doprostřed dáme smatanovou majonessu , posypem zelenou sekanou petrželkou, neb kaparami a podáváme. K majonessi můžeme podávat rozkrájené opražené housky potřené sardelovým máslem, chléb na úhledné krajíčky, slané tyčky, preclíčky.
Nádivka do plněných vajec
- 4 dkg másla,
- 2 sardelky (sardelová pasta),
- vařené žloutky,
- 3 rohlíky,
- cibule,
- sůl,
- paprika,
- hořčice,
- stolní olej,
- strouhanka.
Utřeme 4 másla, přidáme 2 očištěné sardelky, které s máslem prolisujem, pak vařené lisované žloutko, 3 močené lisované housky, trochu strouhané cibule, chutně osolíme, opaprikujem, přidáme dobré hořčice, několik lžic stolního oleje a do hladka umícháme. Je-li volná, přidáme jemně strouhané a prosáté housky. Nádivku dáme do sáčku s trubičkou a plníme bílky.
Smetanová majonessa
- 3 dkg másla,
- 2 žloutky,
- 2 lžíce stolního oleje,
- sůl,
- hořčice,
- ocet,
- ¼ l smetany.
Utřeme 3 másla, přidáme 2 žloutka, 2 lžíce stolního oleje, dle chuti dobré hořčice, octu, špet soli. Do hladka umícháme. K utřené majonesi přidáme ¼ l tuhé šlehané smetany.