Hrstková polévka

  • Čočka,
  • rýže,
  • krupice,
  • fazole,
  • houby,
  • sůl,
  • mouka,
  • cibule,
  • brambory,
  • pepř.

Do odměřené vody dáme oprané hrst čočky, hrst rýže, hrst kaše, hrst fazolí, špetu hub, osolíme a do měkka uvaříme.

Hrstková polévka

Hrstková polévka

Jak luštěniny jsou měkké, zahustíme červenou jíškou, do níž jsme dali prosmáhnout jemně sekanou cibuli. Necháme dobře povařit, přidáme na malé kostky krájené brambory, opepříme a polévku dovaříme.

Druh receptu: Polévky. Odkaz na recept Hrstková polévka.

Komentáře (5) k receptu "Hrstková polévka"

  1. Hana

    Dobrý recept na hrstkovou polévku. Respektive hned na začátku je psané, že luštěniny mám osolit a uvařit do měkka. Jsem zvadavá, jak dlouho bych osolené luštěniny tímto způsobem vařila. Možná by se to počítalo i na několik dní. 😀 Je to jako osolit játra před tepelnou úpravou.

    • Ladič

      Asi jste toho moc nenavařila. To, že se nesolí luštěniny nebo játra, protože by ztvrdly, jsou babské povídačky. Jinak je rychlejší luštěniny uvařit v papiňáku, místo jíšky nechat rozvařit ovesné vločky, které se napřed nasucho opraží do zlata a taky tam patří kořenová zelenina orestovaná ma másle s česnekem na plátky a nakonec dochutit majoránkou a saturejkou!

    • pavel

      S těmi játry je to jen pověra. Já je solím a v pohodě. Zkuste si to.

  2. Hrstkovou polévku jsme podle babiččina receptu vařili obvyklou dobu. Na luštěniny nemá osolení tak zásadní vliv, jako v případě jater. Nevařili jsme instantní hrstkovou polévku z pytlíku, ale poctivou domácí polévku a pokud se polévka vařila o pár minut déle, tak to bylo jenom ku prospěchu věci. Dosolit vývar můžete i na talíři, ale dovnitř luštěnin se už sůl dostat nestihne.

    Např. Beans, Salt, Acid & Cooking Times uvádí, že malé množství soli dokonce vaření luštěnin zrychluje a především zlepšuje jejich chuť. Luštěniny vařené v čisté vodě jednoduše mají mdlou chuť.

    Mně recepty z babiččiny kuchařky vrátily chuť na tradiční jídla, která mi školní jídelny a různá fofr vylepšení tak úspěšně znechutila. Proto na těchto stránkách najdete původní a neupravené recepty. A takový je i tento recept na hrstkovou polévku.

  3. Martha

    Co se týče vařenī luštĕnin, jå přidåvåm na 2 litry vody cca 2 zarovnanė čajové lžičky jedlé sody , hlavnĕ do fazolī, a jsou uvařenė za pűl hodiny i bez namåčenī.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *