- 1 velká cibule,
- polévková zelenina (mrkev, petržel, celer),
- hladká mouka,
- pepř,
- muškátový oříšek,
- masový výtažek (masový bujón),
- mléko.
Uvaříme jednu velkou cibuli a prolisujeme ji do procezeného zeleninového odvaru.
Zahustíme bleděrůžovou jíškou, okořeníme pepřem, muškátovým oříškem, přidáme masového výtažku a zaváříme různé závařky. Než nesem na stůl, zalejem trochou mléka.
Krupicové nočky – závar
- 1/8 l mléka,
- 7 dkg krupice,
- 2 dkg másla,
- ½ žloutku,
- sůl,
- muškátový oříšek,
- 1 bílek,
- 2 dkg mouky.
Do 1/8 l mléka dáme 7 krupice a necháme rozmočit. Pak si utřeme 2 másla, přidáme ½ žloutka a rozmočenou krupici.
Dobře těsto umícháme, osolíme, okořeníme muškátovým oříškem, zamícháme do těsta z 1 bílka sníh a přimícháme 2 mouky.
Z těsta uděláme noček do vařící vody a nerozvaří-li se, můžeme zavářet. Jestli se rozvaří, přidáme trochu mouky. Nočky děláme malé a vaříme 3 minuty.