- 10 dkg másla,
- 3 žloutky,
- 1 vejce,
- citrónová kůra,
- 2 lžíce rumu,
- 3/4 kg polohrubé mouky,
- kvasnice,
- sladká smetana,
- 10 dkg cukru.
Utřeme 10 másla, přidáme 3 žloutka, 1 vejce, dobře umícháme, přidáme citronové kůry, 2 lžíce rumu, pak přisypem 3/4 kg mouky, vykynutý kvásek a potřebné množství sladké smetany, do které dáme 10 cukru. Uděláme těsto ani tuhé, ani řídké. Dobře vypracujem a necháme nakynout.
Nakynuté těsto dáme na pomoučený vál, rozválíme na 2 cm silně a vypichujem kulaté tvary, necháme nakynout a nakynuté v rozpáleném sádle osmažit.
Koblihy dáváme okapat a sypem cukrem.
Prave som objavila tento blog. Nadhera! Myslim, ze som nasla poklad 🙂 Odporucim dalej.
Dobrý večer, chci se jen zeptat jakou mouku na koblihy používáte. Přečetla jsem několik receptů a každý má jinou mouku. Děkuji za odpověď. Alča
V tomto recept na koblihy jsme použili polohrubou mouku.
Do těsta na koblihy i na vánočku či bochánek nastrouhám 3-4 vařené vychladlé brambory a smíchám v těsto. Pak zpracuji. Smažené koblihy,pečená vánočka i bochánek vydrží déle měkké. Brambory v těstě nejsou na chuť vůbec poznat. Je to rada od babičky. Komu jsem toto poradila, byl vždy nadšen obzvlášť o vánocích či velikonocích. Přeji dobrou chuť.