Dukátové buchtičky s vinnou pěnou

  • 12 dkg másla,
  • 3 žloutky,
  • 10 dkg cukru,
  • hladká mouka,
  • sůl,
  • kvásek (mléko, cukr a droždí),
  • mléko,
  • máslo,
  • rozinky.

Utřeme 12 másla, přidáme 3 žloutka, 10 cukru a dobře utřeme. Pak přisypem potřebné množství mouky, sůl, vykynutý kvásek a mléka tolik, aby vzniklo tužší těsto. Do hladka vypracujem a necháme nakynout.

Buchtičky s krémem

Dukátové buchtičky s vinnou pěnou (šodo)

Z nakynutého těsta děláme malé buchtičky, které zakulatíme, dáme na pomazaný pekáč, buchtičky vedle sebe jednu vedle druhé. Mezi sebou potíráme máslem, aby se nepřilepily, posypem hrozinkami, opět máslem, na tuto vrstvu dáme druhou, pak třetí a čtvrtou.

Dobře pomastíme, necháme nakynout a v prohřáté troubě upečem. Upečené koláčky, které jsou zrůžovělé, vrchní a spodní, odděláme, posypem cukrem a buchtičky bílé podáváme jako moučník, ku kterému dáváme vinnou pěnu, neboli šodo.

Vinná pěna (šodo)

  • 10 dkg kostkového cukru,
  • ¼ l bílého vína (mléko),
  • 1 dkg bramborové mouky (škrob),
  • 2 žloutky,
  • 1 vejce,
  • vanilka.

Do ½ l vody 10 kostkového cukru, jak se rozpustí, přidáme ¼ l bílého vína, 1 bramborové mouky, 2 žloutka, 1 vejce, kousek lusku vanilky a kvedláme v parní lázni až poněkud zhoustne (nesmí vařit).

Pak dáváme do omáčníku a podáváme k moučníkům, nákypům, chlebíčkům, nebo jako samostatné jídlo.

Pro nemocné, kteří nesmí alkohol, připravujeme šodo z mléka, tj. místo vody a vína dáváme mléko.

Druh receptu: Moučníky. Odkaz na recept Dukátové buchtičky s vinnou pěnou.

Jeden komentář k receptu "Dukátové buchtičky s vinnou pěnou"

  1. denis

    Skoda jen,ze s tech skvelych receptu nemuzu vybrat ani jeden…v kazdem jsou vajicka a ty ja nejim;(

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *