- 40 dkg hladká mouky,
- 5 dkg másla,
- 1 žloutek,
- 6 dkg cukru,
- kvásek,
- mléko,
- rozinky,
- vejce.
Do mísy 40 mouky, v ní rozdrobíme 5 másla, přidáme 1 žloutko, 6 cukru, vykynutý kvásek, dle potřeby mléka, aby vzniklo tužší těsto. Do hladka vypracujem a necháme nakynout.
Na kynuté těsto na pomoučeném vále rozválíme buď jeden kulatý koláč, neb menší koláčky. Koláč plníme nádivkou tvarohovou, povidlovou, ořechovou, makovou, opět tvarohovou tak, aby střídala se nádivka světlá s tmavou. Nádivka se dává do dílků a dosti vysoko. Tvarohovou nádivku propícháme hrozinkami.
Koláč necháme na pomazaném plechu nakynout. Kraje koláčů potřeme rozšlehaným vajíčkem a v prohřáté troubě upečem. Upečený a prochladlý domažlický koláč sypem cukrem a podáváme.
Nádivka tvarohová
- 2 dkg másla,
- 1 žloutek,
- 10 dkg tvarohu,
- 4 dkg cukru,
- citronová kůra,
- 2 bílky.
Utřeme 2 másla, přidáme 1 žloutko, 10 tvarohu, 4 cukru a dobře promícháme. Pro vůni citronové kůry a zvolna zamícháme z 2 bílků tuhý sníh.
Nádivka ořechová
- 2 dkg másla,
- 1 žloutek,
- 5 dkg ořechů,
- 4 dkg cukru,
- citronová kůra,
- 2 bílky.
Připraví se jako tvarohová, místo tvarohu 5 strouhaných ořechů.
Povidlová nádivka
- Povidla,
- rum,
- nové koření,
- hřebíček,
- cukr.
Povidlí si rozředíme dle potřeby, několik kapek rumu, přidáme nového koření, hřebíčků, dle chuti osladíme.
Nádivka maková
- 1/8 l mléka,
- 12 dkg máku,
- 5 dkg cukru,
- hřebíček,
- skořice,
- nové koření,
- citronová kůra.
Do 1/8 l vařeného mléka dáme 12 mletého máku, 5 cukru a za stálého míchání na sporáku necháme posmáhnout. Pak okořeníme hřebíčkem, skořicí, novým kořením, citronovou kůrou.
Prave jsem udelala dva kolace; povidlo-tvarohovo-orechove. Mak jsem bohuzel nemela. Jsou uzasne! Dekuji za recept. Budu ho opakovat!
Dobrý den, prosím, najděte si lepší fotografií, tohle přece není Domažlický koláč, ten se maže tvarohem a merhuje povidly a mákem… Děkuji.
Nemám, co bych hledal. 😉 Opisuji recepty podle babiččiny kuchařky a pečeme podle nich. Pak hotové jídlo vyfotím.