Preclíčky

  • 30 dkg hladké mouky,
  • 6 dkg másla,
  • 6 dkg cukru,
  • 1 vejce,
  • 5 lžic mléka,
  • ½ prášku do pečiva.

Na vál 30 mouky, v ní rozemneme 6 másla, přidáme 6 cukru, 1 vejce, 5 lžic mléka, přidáme ½ Etkerova prášku a zpracujem v těsto. Těsto musí být tuhé, aby se nelepilo.

Pak z něj válíme úzké pásky jako malík silné, vkládáme do dřevěné vysypané formičky, dobře přitisknem a pak vyklopíme.

Preclíčky potíráme bílkem, sypem seka-… (tady recept končí, další stránku receptu na preclíčky nemůžeme najít.)

Druh receptu: Cukroví. Odkaz na recept Preclíčky.

Jeden komentář k receptu "Preclíčky"

  1. Recept na preclíčky není bohužel kompletní. Pochází z nejvíce poškozené části babiččiny kuchařky. Preclíčky byly asi sypané sekanými mandlemi.
    Jako určitou náhradu přidávám recept na preclíky z připravovaných skript pro zlínskou UTB (upraveno, zjednodušeno):

    Těsto na výrobu preclíků je velmi tuhé, vyrábí se ze 1 kg mouky. Přídavek vody je jen 0,4 l, další surovinou je asi 2,5 g droždí a zhruba 10 g soli, 5 g tuku. Vyhnětené těsto se nechá 4 h kynout, pak se rozdělí do malých kousků. Každý kousek se protáhne do tenkého proužku a vytvaruje do preclíku. Vytvarované preclíky se nechají krátce nakynout a pak se máčí v 1,25% roztoku kuchyňské soli o teplotě kolem 80 °C. Po vytažení z lázně se preclíky sypou solí a pečou při teplotě 230 °C po dobu 4–5 minut.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *