- 37 dkg hladké mouky,
- 13 dkg másla,
- 8 dkg cukru,
- kypřící prášek,
- 2 vejce,
- 3 dkg sekaných ořechů,
- marmeláda.
Na vál 37 mouky, v ní rozemneme 13 másla, přidáme 8 cukru, půl Etkerova prášku a spojíme 2 celými vejci. Zpracujeme. Je-li těsto volné, přidáme mouky dle potřeby.
Z těsta nakrájíme stejné díly o velikosti velkého vlašského ořechu, uděláme kuličku v ní uděláme důlek. Kraje potřeme rozšlehaným bílkem a sypeme sekanými ořechy.
Koláčky dáme na pomazaný plech, do bleděrůžova upečeme. Na upečené mikulášské koláčky dáváme marmeládu a sypem cukrem.
Koláčky jsou dobré až se uleží za dva až tři dny. Vydrží v suchu i týden.