- 30 dkg kostkového cukru,
- citronová šťáva,
- cukr moučka.
Na kastrůlku 30 kostkového cukru prolejem 1/16 vody, přidáme několik kapek citronové šťávy a vaříme cukr s vodou, až se táhne.
Pak vylejem na porcelánovou mísu a rychle mícháme do vychladnutí. Kdyby byl cukr hustě svařen, přidáme citronové šťávy.
Potom formujem rukou libovolné tvary a dáváme na prkénko cukrem posypaném uschnout. Můžeme je dávat mezi cukrovinky neb je balíme do hedvábného papíru.
Cukrová hmota bonbonů se po vychladnutí dost táhne. Bonbony se dobře tvarují a překvapivě se nelepí na ruce. Na fotce je cukrová hmota spletena do podoby lízátka. Bonbony podle babiččina receptu by měly být bezbarvé. Lízátka na fotce jsme obarvili malinovou šťávou.
A ještě poznámka k názvu receptu. U nás se říká bombóny. A jak je vidět, tak se bonbonům říkalo bombóny už za časů babičky.
Zdravím.Kolik je z té dávky asi lízátek? Díky
Do hmoty na bonbóny se v tomto receptu dává 300 g cukru. Klasické lízátko Chupa Chups váží 12 g, takže to dává 25 kousků. Často se vyrábí 8g lízátka – takových z receptu na bonbóny uděláte 37.
jen otázka ….. jak to mám prolít tou 1/16 vody ???? co to vůbec znamená ? :/
Babičky se už na to, jak cukr prolít vodou, nezeptáme. My jsme cukr polili, aby se celý rozpustil. A bonbony jsme vyrobili, i když jsme polévali a neprolévali. 🙂
Jakým způsobem se to dá tak pěkně vytvarovat?
Záleží na tom, čemu říkáte pěkně vytvarovat bonbony? Na fotce zobrazená lízátka jsme dělali tak, že po lehkém vytuhnutí směsi jsme v ruce hmotu vytvarovali do oválného tvaru a postupně jsme hmotu natahovali, vzniklou „žížalu“ překládali na poloviny a znovu natahovali. Zajímavé je, že se bonbony po krátké době přestanou lepit na ruce.
Mohu se zeptat co to znamená jedna šestina vody?
1/16, ne 1/6. 1/16 vody = 1/16 litru = 0,0625 l. To je asi 0,5 dl vody.
Dobrý den,
tak jsem zkoušela – laicky bez teploměru, odkapávala jsem na talířek, abych poznala kdy je ta správná doba na stáhnutí….protože popis „až se táhne“ je dost obecný – táhlo se to skoro od začátku rozpuštění, jen se to táhlo čím dál tím víc :o) Nicméně jsem to asi s varem přešvihla, protože to najednou (fakt hodně rychle) zbělelo a jakoby „zkrystalizovalo“. Nebo jsem měla vydržet a vařit ještě déle? Já dlouho to asi trvá než „se to táhne“ tím správným způsobem? Budu moc ráda za radu, protože recept mi přijde úžasný :o) Akorát babičky to prostě mívaly v ruce a v oku a to já bohužel nemám, takže potřebuju blbuvzdorný návod :oD
Předem MOC děkuju! :o)
Iva