Bombony

  • 30 dkg kostkového cukru,
  • citronová šťáva,
  • cukr moučka.

Na kastrůlku 30 kostkového cukru prolejem 1/16 vody, přidáme několik kapek citronové šťávy a vaříme cukr s vodou, až se táhne.

Bonbony ve tvaru lízátek

Bonbony jako lízátka

Pak vylejem na porcelánovou mísu a rychle mícháme do vychladnutí. Kdyby byl cukr hustě svařen, přidáme citronové šťávy.

Potom formujem rukou libovolné tvary a dáváme na prkénko cukrem posypaném uschnout. Můžeme je dávat mezi cukrovinky neb je balíme do hedvábného papíru.

Druh receptu: Cukroví. Odkaz na recept Bombony.

Komentáře (10) k receptu "Bombony"

  1. Cukrová hmota bonbonů se po vychladnutí dost táhne. Bonbony se dobře tvarují a překvapivě se nelepí na ruce. Na fotce je cukrová hmota spletena do podoby lízátka. Bonbony podle babiččina receptu by měly být bezbarvé. Lízátka na fotce jsme obarvili malinovou šťávou.

    A ještě poznámka k názvu receptu. U nás se říká bombóny. A jak je vidět, tak se bonbonům říkalo bombóny už za časů babičky.

  2. llk

    jen otázka ….. jak to mám prolít tou 1/16 vody ???? co to vůbec znamená ? :/

  3. Babičky se už na to, jak cukr prolít vodou, nezeptáme. My jsme cukr polili, aby se celý rozpustil. A bonbony jsme vyrobili, i když jsme polévali a neprolévali. 🙂

  4. Jakým způsobem se to dá tak pěkně vytvarovat?

    • Záleží na tom, čemu říkáte pěkně vytvarovat bonbony? Na fotce zobrazená lízátka jsme dělali tak, že po lehkém vytuhnutí směsi jsme v ruce hmotu vytvarovali do oválného tvaru a postupně jsme hmotu natahovali, vzniklou „žížalu“ překládali na poloviny a znovu natahovali. Zajímavé je, že se bonbony po krátké době přestanou lepit na ruce.

  5. Natálie

    Mohu se zeptat co to znamená jedna šestina vody?

  6. Iva

    Dobrý den,
    tak jsem zkoušela – laicky bez teploměru, odkapávala jsem na talířek, abych poznala kdy je ta správná doba na stáhnutí….protože popis „až se táhne“ je dost obecný – táhlo se to skoro od začátku rozpuštění, jen se to táhlo čím dál tím víc :o) Nicméně jsem to asi s varem přešvihla, protože to najednou (fakt hodně rychle) zbělelo a jakoby „zkrystalizovalo“. Nebo jsem měla vydržet a vařit ještě déle? Já dlouho to asi trvá než „se to táhne“ tím správným způsobem? Budu moc ráda za radu, protože recept mi přijde úžasný :o) Akorát babičky to prostě mívaly v ruce a v oku a to já bohužel nemám, takže potřebuju blbuvzdorný návod :oD
    Předem MOC děkuju! :o)
    Iva

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *